foto Werkgebied

Zorggroep Stad en Ommeland biedt begeleiding in Noord Nederland. In de stad Groningen hebben we drie verschillende locaties. Daarnaast hebben we een locatie in Veendam. Vanuit deze locaties wordt begeleiding geboden in de Noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

We hebben drie locaties in Groningen en één in Veendam. In Groningen hebben we twee inlooplocaties (in de wijk paddenpoel en in de wijk de Hoogte) en één werkbedrijf (dagbesteding). De locatie in Veendam is bij het veteranenhuis “de Molenhoeve”. Op deze locatie bieden wij begeleiding en dagbesteding aan veteranen met PTSS.

AWBZ/Wmo begeleiding

Begeleiding is ondersteuning bij zelfredzaamheid. Begeleiders helpen te compenseren bij (al dan niet verloren) regelvermogen. Dit kunnen hele praktische zaken zijn zoals, hoe ga je om met binnenkomende post, maar begeleiding kan er ook uit bestaan dat er samen met de begeleider gekeken wordt hoe ruzies met buren of familie voorkomen kunnen worden. Geen enkele situatie is gelijk en geen mens hetzelfde. Daarom wordt er aan het begin van elk begeleidingstraject een individueel begeleidingsplan gemaakt. Hierin wordt opgenomen wat het doel van de begeleiding is                                                                          en wat de afspraken tussen de begeleider en de cliënt zijn.

Begeleiding wordt geboden in de thuissituatie. Begeleiding heeft tot doel dat iemand zelfstandig kan blijven wonen in de thuissituatie. Belangrijke onderdelen van de begeleiding zijn; stimuleren van participatie in de maatschappij en voorkoming van verwaarlozing.

Door te werken met een team van ervaren krachten, die een breed scala aan kennis en inzichten hebben, kunnen wij de cliënt bewust laten worden van zijn eigen kracht en zijn zelfredzaamheid versterken. En met de kwaliteiten om mensen in beweging te zetten geven wij de cliënt en de betrokkenen om hem heen, het inzicht en de motivatie om gezamenlijk zo goed mogelijk te kunnen participeren in de samenleving.

Geen enkele situatie is gelijk en geen mens hetzelfde. Daarom wordt er aan het begin van elk begeleidingstraject een individueel begeleidingsplan gemaakt. Hierin wordt opgenomen wat het doel van de begeleiding is en wat de afspraken tussen de begeleider en de cliënt zijn.

Tot en met 2014 valt de begeleiding onder de AWBZ. Vanaf 2015 zal de begeleiding vanuit de Rijksoverheid worden gedecentraliseerd en zullen de verschillende Nederlandse gemeentes verantwoordelijk worden voor het regelen van de zorg voor de eigen inwonenden. Voorzieningen voor zorg (en vanaf 2015 dus ook de begeleiding) vallen onder de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo).

Zorggroep Stad en Ommeland heeft een contract met het Menzis Zorgkantoor. In de provincie Groningen kunnen wij hierdoor als voorkeursaanbieder (zorg in natura) gekozen worden. Ook is het mogelijk dat u, met uw een persoonsgebonden budget (PGB), zelf afspraken maakt met Zorggroep Stad en Ommeland.

 



foto 2